Nigdy nie publikowałam żadnych przepisów, więc darujcie mi drobne błędy i mało szałowe zdjęcia :)
Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym:
Sos:
- 500g pieczarek
- 1 cebula (posiekana w kostkę)
- sól
- pieprz
- 0,5 l bulionu (ja z racji braku, posłużyłam się "Piramidką smaku" z Lidla, zagotowaną z lekko posoloną wodą)
- 2 łyżki masła
Pulpeciki:
- 400 g mięsa mielonego z piersi indyka (następnym razem użyję wieprzowo-wołowego, bardziej mi podchodzi)
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- cebula
- bułka tarta
- jajko
Dodatkowo:
- śmietana 18%
- koperek
- mąka
- trochę suszonej bazylii
- czosnek granulowany
Pieczarki umyłam, pokroiłam w plasterki. Na patelni roztopiłam masło, dodając pieczarki, cebulę oraz przyprawy. Podsmażyłam na złoty kolor. W garnku przygotowałam wywar, do którego dodałam podsmażone pieczarki. Całość chwilę zagotowałam, w tym czasie przygotowując mięso.
Do mięsa dodałam wszystkie składki, doprawiłam do smaku. Na miseczkę wysypałam trochę mąki, i zwilżonymi dłońmi zrobiłam małe pulpeciki, obtaczając je w mące. Następnie wrzuciłam je do gotującego się sosu z pieczarek. Całość zostawiłam do zagotowania. Do sosu dodałam śmietanę 18% (ok 250 ml). Doprawiłam bazylią, czosnkiem i dodałam drobno posiekany koperek. Na małym ogniu zostawiłam do zagotowania, czekając aż całość się zredukuje i zgęstnieje.
Podałam z kasza gryczaną prażoną oraz warzywami.
Polecam :) Moja córka zachwycona pulpecikami,.To chyba najlepsza opinia :) sam sos świetnie komponuje się z kaszą, ale podejrzewam, że i z innymi dodatkami będzie wyśmienity.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz